skip to Main Content

Osallistutko Amazing Race Jyväskylään ensimmäistä kertaa? Mietitkö mistä koko tapahtumassa on kyse vai vaivaavatko mieltäsi käytännöllisemmät kysymykset, kuten mitä tarvitset mukaan tai mitä ylipäätään odottaa tapahtumapäivältä? Hyvä! Olet saapunut juuri oikeaan paikkaan.

Miksi kannattaa osallistua?

Amazing Race Jyväskylä on suositun tv-sarjan jalanjäljissä kulkeva poikkitieteellinen kaupunkisuunnistuskilpailu ja vapun odotetuin opiskelijatapahtuma. Amazing Race Jyväskylä järjestetään tänä keväänä jo kahdettatoista kertaa ja tapahtuma on myyty viime vuosina loppuun minuuteissa. Amazing Race Jyväskylän suosion taustalla vaikuttavat sekä tapahtuman poikkitieteellinen luonne, joukkueiden välinen kevytmielinen kilpailu, kutkuttavien vihjeiden ratkaisu, rastien suorittaminen sekä yleinen opiskelijoiden vappufiilis!

Milloin lipunmyynti alkaa?

Aiempien vuosien Matti Myöhäisistä viisastuneena Amazing Race Jyväskylän järjestäjätiimi kehottaa keräämään oman joukkueen tapahtumaan jo hyvissä ajoin. Joukkueen joutilain jäsen kannattaa istuttaa tietokoneen ääreen odottamaan lipunmyynnin alkua vaikka heti! Lipunmyynti alkaa torstainan 12.04.2018 klo 12:00, ja myyntisivua kannattaa oikeasti olla päivittämässä klo 11:59 varmistaaksesi kisaan pääsyn.

Miten päivä etenee?

Alku:
Kisapäivä alkaa kukonlaulun aikaan reippaalla aamupalalla ja irish… no ainakin kahvilla. Check-in kisaan alkaa klo 09:30 ja lähdöt check-inin jälkeen porrastetusti klo 10:00 alkaen. Matkaan lähdetään saapumisjärjestyksessä, joten lähdössä kannattaa olla hyvissä ajoin.

Rastit:
Lähdöstä kohti maalia eteneminen tapahtuu joukkuekohtaisesti omaan tahtiin. Rastit voi suorittaa mahdollisimman nopeasti tai kilpailun voi ottaa puhtaasti fiiliksen ja kokemuksen kannalta. Lähdöstä joukkue saa ensimmäisen vihjeen, jonka ratkaisu ohjaa rastille. Rastilla suoritetaan tehtävä, ja hyväksytyn suorittamisen jälkeen rastilta saa seuraavan vihjeen.

Jos jokin vihjeistä osoittautuu mahdottomaksi, Kirkkopuiston infopisteeltä saa lisävihjeen aikasakkoa vastaan. Rastien suorittamisen jälkeen tai viimeistään ajan loppuessa vaikka rasteja olisi vielä suorittamatta, joukkueet suuntaavat maaliin ja palkintojenjakoon Kirkkopuistoon.

Maali:
Kirkkopuistossa sijaitsee kisan maali, jossa otetaan ylös joukkueen suoritusaika sekä suoritettujen rastien määrä. Joukkueiden saavuttua maaliin suoritetaan palkintojenjako. Palkintoja jaetaan sekä nopeimmin suorittaneille että parhaan fiiliksen omaaville joukkueille! Lue lisää.

Jatkot:
Palkintojenjaon jälkeen puistoon kannattaa jäädä seuraamaan JYYn ja JAMKOn vappuhulinaa sekä suorittamaan kisan jälkipuinteja muiden joukkueiden kanssa.  Jatkopaikkaan eli Freetimeen pääsyä odotellessa on myös hyvä väli käydä safkaamassa. Kisan haalarimerkit toimivat sisäänpääsynä Freetimen jatkoille ja jatkojenjatkot voidaankin sitten sopia Timen hämyisissä nurkissa naapurijoukkueen jäsenten kanssa.

Mitä tarvitsen mukaan tapahtumaan?

Amazing Race Jyväskylä -kisaan tarvitset mukaan itsesi lisäksi:

 • Kolme joukkuetoveria, jotka koitat pitää tallessa maaliin asti. Huom! Rastitehtäviä pääsee suorittamaan vain koko joukkueen ollessa kasassa, koita siis pitää kaverit messissä välietapeillakin.
 • Hyvää mieltä, jonka senkin koitat pitää tallessa vähintään maaliin asti!
 • Henkilöllisyystodistuksen jatkoille pääsyä varten.
 • Laukun, taskun tai kassin, jossa säilyttää lähtöpisteeltä saatavia materiaaleja kuten kisapassia, haalarimerkkiä ja ohjeita.
 • Kunnon eväät, jätämme osallistujien arvostelukyvyn varaan ovatko eväät ensisijaisesti nestemäiset vai muussa muodossa… Nesteytys ja evästys kannattaa kuitenkin pitää kunnossa pitkän päivän aikana, erityisesti jotta jaksaa reivata pilkkuun asti jatkoilla!
 • Käytöstavat, tämä on erityisen tärkeää kun liikutaan julkisilla paikoilla pitkin päivää ja ympäri Jyväskylää. Erityisesti Linkin busseilla liikkuessa otetaan myös kanssamatkustajat huomioon ja jaetaan muille vapun ja Amazing Racen hyvää fiilistä mielensäpahoittamisen sijaan!

Mitä laitan päälleni?

Amazing Race Jyväskylä on loistava tilaisuus pukeutua haalareihin tai oman teeman mukaan joukkueen kesken. Erityisesti teemapukeutumiseen kannustetaan ja fiilispalkintoja on jaossa joukkueille, joilla on kokonaisuutena paras tiimimeininki! Vapun hengessä ylioppilas- tai ammattilakki on suositeltava päähine, joka vedetään päähän Kirkkopuistossa Minna Canthin saadessa lakkinsa päähänsä. Suomen aurinkoiseen kevääseen kannattaa myös varautua etukäteen esimerkiksi aurinkolaseilla ja untuvatakilla.

Lähtö

Kisa alkaa yhteiseltä lähtöalueelta. Vuonna 2018 lähtöalueena toimii Jyväskylän yliopiston pää- eli C-rakennuksen edusta Seminaarinmäellä.

 • Lähtöalueella ryhmäydytään oman joukkueen kanssa, jonka jälkeen suoritetaan check-in. Kaikkien neljän joukkueen jäsenen pitää olla paikalla, kun joukkue suorittaa check-inin.
 • Check-in alkaa klo 9.30.
 • Check-inin yhteydessä joukkueen lippu skannataan ja joukkue ilmoittaa lopullisen nimensä. Tämän jälkeen joukkueen jäsenet saavat rannekkeet, jotka oikeuttavat Linkin käyttöön tapahtumapäivänä. Lisäksi joukkue saa kisapassin sekä kirjekuoren, joka sisältää ensimmäisen rastivihjeen sekä haalarimerkit.
 • Joukkueet starttaavat kisaan porrastetusti kolmessa lähdössä, joista ensimmäinen on 10.00, seuraava 10.15 ja kolmas 10.30. Joukkueet pääsevät lähtöihin saapumisjärjestyksessä (50 joukkuetta/lähtö).

Vihjeet ja liikkuminen rasteille

Kisassa joukkueiden tehtävänä on liikkua rastilta toiselle vihjeiden avulla. Joukkue saa ensimmäisen vihjeen lähtöalueelta ja sen jälkeen kultakin rastilta onnistuneen rastisuorituksen jälkeen. Rastit on sijoitettu laajalle alueelle ympäri Jyväskylää.

 • Joukkue saa lähtöalueella ensimmäisen vihjeen. Joukkueen tehtävä on ratkaista, mitä tämä vihje tarkoittaa ja suunnistaa sen avulla rastille.
 • Lähtöalueella joukkueet jakautuvat kaikille kisan seitsemälle rastille. Ensimmäisen vihjeen ohessa on numero, joka kertoo sen rastin järjestysnumeron, jonka joukkue suorittaa ensimmäisenä. Tämän jälkeen rastit suoritetaan numerojärjestyksessä, 7. rastin jälkeen suoritetaan 1. rasti, kunnes joukkue on suorittanut kaikki rastit, haluaa keskeyttää kisan tai suoritusaika loppuu.
 • Vihjeet voivat olla haastavia, mutta niitä ei pidä säikähtää! Muista, että Google on kaveri. Entä jos vihje ei avaudu?
 • HUOM! Polkupyörien, autojen, taksien ja muiden mahdollisten kulkuneuvojen käyttäminen on kielletty! Kulkuneuvoina saa käyttää vain Jyväskylän seudun joukkoliikennettä Linkkiä sekä omia jalkoja.

Rastit

Joukkue suunnistaa rastille ratkaisemansa vihjeen perusteella. Joukkue saa osallistua löytämälleen rastille ainoastaan ratkaistuaan rastille ohjaavan vihjeen oikein. Toisin sanoen joukkue ei voi osallistua rastille kuultuaan rastin sijainnista toiselta joukkueelta tai päädyttyään rastille väärän vihjeen avulla.

 • Joukkueet pääsevät suorittamaan rastia saapumisjärjestyksessä. Koko joukkueen täytyy olla koolla rastin suorittamista varten.
 • Rastilla suoritetaan toiminnallinen tehtävä, joka joukkueen täytyy suorittaa hyväksytysti. Hyväksytyn suorituksen jälkeen joukkue saa rastin suorituksesta merkinnän kisapassiinsa ja seuraavalle rastille vievän vihjeen. Varmistakaa, että olette saaneet suoritusmerkinnän passiinne, ennen kuin jatkatte matkaa!
 • Rastien pitäjät voivat antaa joukkueelle tehtäväsakkoa (aikasakko) tai lisätehtävän, mikäli he katsovat tehtäväsuorituksen epäonnistuneeksi. Epäonnistuneeksi suoritukseksi voidaan katsoa, jos joukkue ei suorita tehtävää tosissaan tai ylittää tehtävän suoritukseen määritetyn aikarajan.
 • Rasteja suoritetaan päivän aikana omaan tahtiin, kunnes rastit sulkeutuvat klo 17.00.

Info ja maali

Info ja maali ovat Kirkkopuistossa.

 • Mikäli joukkue ei saa ratkaistua mitä tahansa kisan aikana saamaansa vihjettä, joukkue voi hakea lisävihjeen Kirkkopuiston infopisteeltä tai numerojärjestyksessä edelliseltä rastilta. Lisävihjeitä kannattaa hakea harkiten, sillä joukkue saa lisävihjeestä aikasakkoa ja nopeuskilpailun palkinnot voivat siten karata kauemmas.
 • Kisapäivän päätteeksi joukkueen tulee kirjautua ulos kisasta Kirkkopuiston pisteellä. Maaliin suunnataan, kun joukkue on suorittanut kaikki rastit, kun joukkue haluaa keskeyttää kisan tai viimeistään suoritusajan päättyessä.
 • Maali sulkeutuu ja suoritusaika päättyy klo 17.30.
 • Maalin työntekijät ottavat ylös joukkueen kokonaisajan ja suoritettujen rastien määrän. Kokonaisaikaan lisätään mahdolliset aikasakot.

Palkintojenjako

Kisapäivän lopuksi Amazing Race Jyväskylän voittajat palkitaan JYYn ja Jamkon vapputapahtumassa Kirkkopuistossa. Amazing Race Jyväskylä on yhtä aikaa nopeus- ja fiiliskilpailu. Joukkue voi vapaasti valita, millä tavalla osallistuu tapahtumaan ja mitä palkintoja tavoittelee. Joukkue voi myös valita, että osallistuu tapahtumaan vain nauttiakseen kisan mahtavasta vappumeiningistä!

Nopeuskilpailu

 • Kolme (3) rastit nopeimmin suorittanutta ja maaliin ilmoittautunutta joukkuetta palkitaan.
 • Voittaja on se joukkue, jonka kokonaissuoritusaika (sisältäen mahdolliset sakot) on pienin.
 • Kisan voi siis ottaa urheilun kannalta ja viilettää rastit läpi tavoitellen mahdollisimman nopeaa suoritusaikaa!

Fiilispalkinnot

 • Kolme (3) parhaan fiiliksen omaavaa joukkuetta palkitaan.
 • Palkitut joukkueet panostavat kisapäivän ajan fiilikseen – ja voivat siten suorittaa rasteja pidemmän kaavan kautta ilman kiirettä!
 • Rastien pitäjät määrittävät fiilispalkinnon saajan. Kukin rasti antaa päivän lopuksi pisteitä kolmelle joukkueelle, jotka heidän mielestään ansaitsevat fiilispalkinnon. Huomioithan siis, että fiilispalkinnon voittamisen mahdollisuus kasvaa, kun kierrät mahdollisimman monella rastilla hyvällä fiiliksellä!
 • Rastien pitäjät antavat pisteet seuraavilla perusteilla:
  • Puvustus/muu rekvisiitta
  • Joukkuehenki
  • Positiivisuus ja hauskanpito

Paras somefiilis -palkinto

 • Uutuutena vuonna 2018 yhdelle (1) joukkueelle jaetaan parhaan somefiiliksen palkinto!
 • Palkinnon saa joukkue, joka on ylläpitänyt parasta Amazing Race Jyväskylä -kisafiilistä sosiaalisessa mediassa. Jos haluat osallistua kisaan, tägää somessa julkaisemiisi kuviin #somefiilis2018, niin osallistut kyseisillä kuvilla kisaan. Some-tiimimme valitsee kisan voittajakuvan.
 • Tätä palkintoa tavoittelevan kannattaa ahkerasti käyttää hashtagiamme #amazingracejkl2018 ja tägätä kuviin @amazingracejkl!
 • Kisan voittaja valitaan 1.5. klo 15.00, joten voit osallistua kisaan myös Amazing Race Jyväskylän jatkoilta otetulla kuvalla.
 • Kiinnitä huomiota, että kuvat näkyvät meille – eli että Facebook-julkaisut ovat julkisia ja Instan puolella osallistujan Instagram-tili on julkinen.

Jatkot

Amazing Race Jyväskylän 2018 jatkot tarjoaa JYYn ja JAMKOn vapputapahtuma Kirkkopuistossa sekä yökerho Freetime!

Kilpailijat pääsevät Freetimeen ilmaiseksi tapahtuman haalarimerkkiä näyttämällä, mutta varaathan kuitenkin mukaan käteistä narikkaa varten (narikka 2 €) sekä baaritiskillä asiointia nopeuttaaksesi.

Back To Top
×Close search
Etsi